Ouderbijeenkomsten

Klik hier voor informatiebijeenkomst voor ouders (particulieren)

Het opvoeden van kinderen is een ware zoektocht van je kind leren kennen, uitproberen, aanpak bijstellen, enz. Wanneer je kind zich anders ontwikkeld dan gemiddeld wordt de zoektocht naar wie je kind is en wat je kind nodig heeft er niet bepaald kleiner op. In dit geval ook bij kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid.

Om als ouders te weten te komen of je kind zich sneller ontwikkeld is het van belang om te weten hoe een gemiddelde ontwikkeling eruit ziet. Veel ouders van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben niet altijd door dat hun kind zich anders ontwikkeld. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan referentiekaders. Ouders van kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid lopen vaak al wel vanaf de geboorte tegen verschillende zijnskenmerken aan, maar kunnen veelal niet plaatsen waar deze gedragingen vandaan komen.

“Papa ik heb het koud, maar dat is toch gek. Als je dood bent, ben je koud, maar ik heb het koud maar ben niet dood.” Thijmen, 3,4 jaar

Om ouders meer meer handvatten te geven kan Vroeg In Zicht ook benaderd worden voor het verzorgen van een ouderbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt er: 

  • uitgelegd wat een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen inhoudt;
  • verteld wat het voor de ouders betekent;
  • informatie en tips gegeven over hoe je hier als ouder zo goed mogelijk mee om kunt gaan;
  • tijd ingelast om ervaringen te delen met andere ouders.

Heeft u interesse om binnen uw instelling, opvang, school, gemeente, enz. een informatiebijeenkomst te organiseren voor ouders van kinderen met een mogelijke ontwikkelingsvoorsprong neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Het opvoeden van een hoogbegaafd kind is als leven in een attractiepark vol achtbanen. Het ene moment glimlach je, het volgende moment hap je naar adem, soms gil je het uit, of je giert van het lachen. Soms kijk je toe in stille verwondering. Dan weer zit je vastgenageld in je stoel. Op sommige momenten ben je trots. En soms is de rit zo zenuwslopend dat je geen woord meer uit kunt brengen.

Carol Strip & Gretchen Hirsch uit: De begeleiding van hoogbegaafde kinderen, James Webb et al., 2020